PhD başvuruları


Kendi deneyimlerime dayanarak oluşturduğum ABD'ye doktora başvuruları için rehberimsi sayfa


Önce kendi başvuru sonuçlarımı paylaşarak başlayayım. Başvuru yaparken

GPA: 3.71
Araştırma deneyimi: 6 ay biyolojik fizik labı, 1 yıl yüksek dereceli Lagrangianlar,
2.5 yıl DIM cebiri ve topolojik sicim teorisi
Makaleler: Bir makale çıkmak üzereydi ama yetişmedi
Referanslar: Üç referansın ikisi beraber çalıştığım hocalardan
Başvurduğum alanlar: Neredeyse her üniversitede high energy theory ve condensed matter theory
Kabul
  • University of Minnesota
  • Purdue University
Ret
  • Harvard University
  • University of California, Santa Barbara
  • Stony Brook University
  • University of Colorado, Boulder
  • University of Illinois, Urbana-Campaign
  • University of Washington
  • University of Michigan
  • Boston University
  • Brown University
  • Carnegie Mellon University
  • University of Southern California

Sıkça Sorulan Sorular

1) Başvurular için neler gerekiyor?
Okuldan okula değişebişilir, ama genel olarak şunlar: niyet mektubu, CV, dil sınavı sonucu (TOEFL ya da IELTS), 3 referans mektubu, bazen de diversity statement.

2) Başvuru süreci için kadar bütçe ayırmam lazım?
15 okula başvuracağınızı ve GRE'ye girmeyeceğinizi varsayalım. TOEFL $200 civarı tutuyor, ve 4 okuldan sonra sonucunuzu göndermek için okul başı $20 civarı bir para istiyor.  Sonra her okulun kendi başvuru ücreti var. Ne kadar sitelerinde maddi durumu kötü olan uluslarası öğrencileri ücretten muaf tutmayacaklarını yazsalar da mail atıp sormak lazım, bazen şansa muaf tutulabiliyorsunuz. Ortalama başvuru ücreti $85 civarı ve eyaletten eyalete çok değişebiliyor. Mesela çoğu California okuluna başvuru ücreti $150 civarında... Bu durumda sadece başvurular için üst sınırdan $1700 civarı bir bütçe gerekiyor. Şunu da ekleyeyim, kabul aldıktan sonra vize ve SEVIS fee için $510 dolar istiyorlar. En sonunda da uçak bileti, ev kirası, depozito gibi ekstra masraflar var. İlk maaşınızı alana kadar en az $5000-6000 civarı bir bütçe gerekiyor.

3) Doktora yaparken para kazanıyor muyum?
Evet. Okulların kabul mektupları aynı zamanda bir iş teklifi gibi maddi detayları da içeriyor. Genelde ilk birkaç sene haftada 20 saat öğretim asistanlığı (TA) yapıyorsunuz. Sonra tez danışmanı bulunca da parası varsa sizi o maaşa bağlıyor ve araştırma asistanlığından (RA) para kazanıyorsunuz. Bildiğim kadarıyla çoğu üniveristede TA ve RA maaşları aynı, yani terfi etmiş gibi olmuyorsunuz. Aldığınız maaş eyalete ve okula göre değişiyor ama genelde yıllık brüt 25k-40k dolar arası oluyor.

4) Kaç okula başvurmam lazım?
Yani teknik olarak kaç okula başvuracağınız bütçenize ve sabrınıza bağlı. Yine de 10-15 arası ideal bence.

5) Kabul almam için ortalamamın ne kadar olması gerekiyor?
Gördüğüm kadarıyla en az 3.0 GPA gerekiyor. Bazı okulların direkt kendi koyduğu alt sınırlar olabiliyor. Yine de ne ortalamanız kadar yüksek, kabul şansınız o kadar fazla. Şunu da ekleyeyim, 3.5 üstü bir ortalamanız olsa bile kabul garantiniz yok.

6) Lisanstan sonra bir ya da birkaç sene ara verip doktoraya başvurabilir miyim?
Evet, çevremde benzer şekilde ara verip kabul alanlar var. Doktoraya başladıktan sonraki deneyiminiz ise istediğiniz alana çok bağlı. Özellikle teorik çalışmak istiyorsanız bir şeyleri unutmuş olacağınız için normalde başlayacağınızdan biraz geride başlıyorsunuz mesela.

7) Okul içinde veya dışında ekstra biş işte çalışabiliyor muyuz?
Eğer okulda resmen 20 saat asistanlık yapıyorsanız hayır. Çünkü öğrenci vizesi (F1) haftalık sadece 20 saat çalışma izni veriyor. Asistanlık ile bu saatleri doldurmuş oluyorsunuz. Eğer Fullbright gibi bir bursunuz varsa sistem nasıl işliyor bilmiyorum, o durumda farklı bir vizeniz oluyor (J1).

8) İyi okullardan nasıl kabul alırım?
Başvurunuzun en önemli parçası referanslar. O yüzden referans mektubunuzun iyi yazılmış olması, yazan hocanın başvuracağınız yerde bilinen biri olması en önemli faktör. O yüzden lisansta olabildiğince farklı hocalarla çalışıp iyi ilişkiler kurmanızı tavsiye ediyorum. Sadece bir hocayla 4 yıl çalışırsanız diğer iki referansı alırken sorun yaşayama olasılığınız var. Artı olabildiğince sadece dersini aldığınız hocadan referans almamaya çalışın, çok iyi referans yazmazlar genelde.  Onun dışında GPA'i olabildiğince yüksek tutup fena olmayan bir niyet mektubu yazmanız lazım. Son olarak teorik bir alana başvuracaksanız günümüzdeki uluslararası rekabetten dolayı makaleleniz olup olmadığı da önemli bir faktör. En tepe okullara girmek için makaleniz olması neredeyse kesin gerekiyor.

9) Önce F'leyip sonra AA'ladığım dersler başvurumu nasıl etkiler?
Buna verebileceğim kesin bir cevap yok, çünkü her okulun kabul komitesindeki kişilerin bakış açısına bağlı. Atıyorum bazıları transkriptinize bakıp fizik ya da matematik dersi değilse umursamayabiliyor. Yine de 1. sınıfta alınan F'lerin sonra düzeltildiği takdirde büyük bir etkisi olacağını düşünmüyorum.

10) GRE general ya da GRE fizik sınavına girmeli miyim?
Eğer başvuracağınız okul zorunlu tutmuyorsa girmeyin derim. Hem günümüzde bu tip testleri eskisi kadar umursamıyorlar hem de çok pahalı.
Son güncelleme:  Ocak 2024