Kitap önerileri
Üniversite hayatım boyunca zaman zaman baktığım, insanlara faydalı olacağını düşündüğüm kitapları burada paylaşmak istedim
Üniversite hayatım boyunca zaman zaman baktığım, insanlara faydalı olacağını düşündüğüm kitapları burada paylaşmak istedim
Temel Newton mekaniği konularını açık ve sade bir şekilde anlatan, neredeyse lise matematiğiyle okunabilecek bir kitap. En sonunda özel relativiteye de değiniyor. Hepsi öyle olmasa da arada güzel problemler içeriyor.
Az sayfada çok şey anlatan, üstad Landau'ya göre "theoretical minimum"u içeren bir must-read kitap. İlk chapterlardan sonraki problemler baya zor. İkinci sınıfta ara işlemleri detaylıca çıkararak okumuştum, geriye dönüp bakınca bana baya fayda sağladığını düşünüyorum.
Genel olarak klasik mekaniğe güzel bir giriş kitabı. Landau'da eksik olan calculus of variations kısmını iyi anlatıyor. Üçüncü sınıfta klasik mekanik 1 dersinde bu kitap kullanılıyordu, Landau'yu bitirdikten sonra bakmama pek gerek kalmamıştı. O yüzden önerim calculus of variationsu anladıktan sonra Landau'ya geçmek.
Yıllardır okutulan standart lisansüstü kitabı. Çok okumadım ama anlatımı güzel gelmişti. Kötü bir şey söyleyeni de duymadım.
Matematiksel fizik severlerin klasik mekanik kitabı. Fizik bakış açısından manifoldları ve diferansiyel formları öğrenmeye başlamak isteyenler için fazlasıyla öneririm.
Kendini test etmek isteyenler için Rus tarzı bir problem kitabı. Problemlerin çözümlerini de içeriyor.
Diyecek pek bir şey yok, herhalde listedeki en standart lisans kitabı :)
Griffiths'ten daha detaylı, Jackson gibi anlamsız değil. Güzel yazılmış bir kitap.
Notasyonunu kötü bulmamın yanında diğer kitaplarda bulunmayan detayları içerebilen nokta atışı referans kitap. General relativity de içeriyor.
Bu kitaplara parça parça bakmıştım. O yüzden detaylı okudum diyemem ama güzel gözüküyorlar. İyi istatistiksel fizik kitabı zor bulunduğu için bunları önerebilirim şimdilik.
Benim gözümde QM öğrenmeye başlamak için gidilmesi gereken kaynak bu. En baştan 100 sayfada güzelce gerekli matematiksel ve fiziksel altyapıyı aktarıyor.
Standart lisansüstü seviyesi kitabı. Çevremde bayağı bir insan notasyonunu kafa karıştırıcı bulmuştu ama o kadar kötü değil bence.
İlk chapterlar direkt manifoldlar ve differansiyel geometri odaklı olduğu için bana daha derli toplu gelen bir kitap. İlk yarısı güzel gayet, ikinci yarısı bana advanced geldiydi.
Çok spesifik bir şey arıyorsanız bu 1300 sayfalık devasa arkadaş işinizi muhtemelen görecektir.
Burada da önce ihtiyaç olunan matematikle başlayıp sonra işin fiziğine giriliyor. Özet şeklinde hızlıca GR öğrenmek istiyorsanız bence gayet güzel.
Ünlü kitap. Ben çok sevmemiştim yaklaşımını ama seveni çok olduğu için eklemek istedim.
Herhalde en standart matematiksel metodlar kitabı. Güzel kitap, iş görür.
Arken'e kıyasla daha çok işime yaradı. Group theory ve representation theoryi çok daha detaylı anlatıyor. Bonus olarak fiber bundlelardan da bahsediyor.
Tamamen öğrenci dostu, lisansta zaman zaman faydasını gördüğüm bir kitap. Fizikle iç içe bir şekilde ilk defa group theory öğrenmek istiyorsanız öneririm.
Matematik bölümünün grup teori dersinde kullandığımız kitap. Matematikçi gözünden grup, halka, cisim öğrenmek için gayet iyi bir kitap bence.
Çok bakmadığım ama gelecekte bir noktada işime yarar diye kenarda tuttuğum kitap.
Zaman zaman baktığım, faydasını gördüğüm, ama çok da detaya girmediğim bir kitap. Ilmar hoca onaylı...
Referans kitap. Hiç pedagojik değil, differansiyel geometriyi yalayıp yuttuğunuzu varsayıyor.
QFT öğrenmek için birçok kitap arasında dolaşıp durdum ve bu en iyi başlangıç kitabı sanırım. Her şey güzelce motive ediliyor ve yazım dili oldukça sade.
Güzel bir referans kitabı. Condensed mattercılar için bi tık daha uygun. Fark ettiğim bayağı bir typo vardı, bir o biraz sinir bozucu.
Sidney Coleman'ın derleme ders notları. Diğer kitaplarda bulamadığınız bir detayı burada bulabilirsiniz.
Daha eski bir tarzda yazılmış ve çoğu modern kitapta değinilmeyen detayları bulabileceğiniz bir başka güzel kitap.
Pek okumadım ama seveni çok diye ekleyeyim dedim.
CFT'ye pedagojik bir giriş kitabı. Bu aralar (2023 güz dönemi) büyük bir dostluk yaşıyoruz :) Sakın ola ki bunun yerine big yellow booktan CFT öğrenmeye kalkmayın...
Yine CFT'ye bulaşmak istiyorsanız bakmak isteyeceğiniz bir kaynak. Blumenhagen'a göre daha kompakt.
Namı diğer big yellow book. Ansiklopedik referans kitap.
Bozonik sicim teorisini gayet pedagojik bir biçimde anlatıyor. İlk defa sicim teorisi öğrenmeye başlayacaksanız önerimdir.
Herhalde en standart sicim teorisi serisi. Okuma fırsatım olmadı, yakın zamanda olacak gibi de gözükmüyor.
Sicim teorisine hızlı bir giriş için bakılabileceğiniz bir ders notu. CFT chapterını atlayıp başka bir kaynaktan öğrenmenizi tavsiye ederim, ben çok anlaşılır bulmamıştım.
Her hesabın küçük detaylarına kadar açık açık yapıldığı bir referans kitap. İlk defa susy öğrenmek için uygun mu emin değilim.
Zamanında bir proje dersim için bakmıştım. Bazen daha detaylı açıklaması gereken yerleri hızlıca geçse de sugra öğrenmeye başlamak için güzel bir kitap. Konu arası sorularını çözmeye çalışmanızı tavsiye ederim.
Bu iki son iki ders notunu bir ara okurum diyordum, susy ile işim kalmayınca saldım :(
Detaya girmeden gerekli konuları anlatan güzel bir kitap. Matematiksel fizikle uğraşmayacaksanız bakmanızı öneririm.
Frankel'e göre daha detaylı ve daha fazla fizik önbilgisi gerektiren oldukça faydalı kitap.
Konuyu ilk öğrenirken bakılabilecek Lee'ye göre daha basit olan kitaplar. Sanırım bu konulara en çok bu iki kitaptan çalıştım.
Lee'nin Manifold üçlemesine konuyu ilk öğrenmeye çalışırken bakmamıştım pek. Daha çok referans kitap benim gözümde. Ödevlerde oldukça yardımcı oldular...
Sıfırdan solid state öğrenmek istiyorsanız güzel pedagojik bir kitap. Çok teknik değil, gerekli bilgiyi hızlıca aktarıp geçiyor.
Grad seviyesi bir kitap. Topolojik fazlar ve superconductivity çalışırken kullanmıştım, geri kalanını bilmiyorum pek.
Solid state e giriş için gerekli şeyleri verip geçen güzel bir ders notu.
2021'de DRP sunumuna buradan hazırlanmıştım, integer QHE kısmı güzeldi gayet. Chern-Simons teorisi için de bir chapter var.